Uppdatering 19 mars 2020 | Coronavirus påverkar transporter

Många av våra kunder undrar hur Coronaviruset och i synnerhet hur nya bestämmelser påverkar transporter.

 

19 mars 2020, 15:45

Ett brev från vår vd om hur Agility Sverige hanterar de utmaningar som COVID-19 innebär »hittar du här.

 

16 mars 2020, 17:20

Vår globala sida för Coronainformation är nu uppdaterad med en flik för Europa – du hittar den »här.

 

16 mars 2020, 10:15

Läget är under ständig förändring och situationen för godstrafik är minst sagt oklar med gränser som stängs och andra åtgärder som vidtas runtom i världen just nu.
Vi väntar för närvarande på besked från våra kollegor om hur situationen ser ut i deras respektive länder efter nya myndighetsbestämmelser och uppdaterar denna sida så snart vi vet mer.

 

12 mars 2020

Hela Italien omfattas för närvarande av restriktiva och försiktighetsåtgärder. Se tillämpningar/datumbegränsningar nedan.

Transport av gods är fortfarande tillåtet och alla Agilitys kontor i Italien har personal på plats även om den är begränsad – man följer de försiktighetsåtgärder som utfärdats av myndigheterna och medarbetare som har möjlighet att utföra sitt arbete hemifrån gör detta.

Våra kollegor förväntar dock att det kommer att bli störningar för transporterna inom kort eftersom situationen utvecklas mycket snabbt både i Italien och Europa. Mer information kommer fortlöpande.

Tillämpas fram till 25 mars:

 • pubar och restauranger håller stängt
 • detaljhandeln håller stängt med undantag för livsmedel och livsmedelsförsäljning: endast stormarknader, tidningskiosker, tobaksbutiker, apotek och bensinstationer kan nås – stora köpcentra och marknader är stängda.
 • frisörer, barberare och spa-anläggningar hålls stängda med undantag för offentliga tvättstugor och begravningshem.
 • banker, postkontor samt myndighets- och offentliga kontor är öppna

 

Tillämpas fram till 3 april:

 • undvika att lämna hemmet (utom arbetsbehov och hälsoskäl)
 • alla sportevenemang och tävlingar skjuts upp
 • aktiviteter i gym, idrottscentra, simbassänger och hälsocenter har uppehåll
 • alla kulturella, rekreations-, sport-, religiösa och mässevenemang (antingen offentliga eller privata) har uppehåll
 • alla skolor, även förskolor och universitet, är stängda
 • civila och religiösa ceremonier har uppehåll
 • museer är stängda
 • offentliga och privata rättsliga förfaranden avbryts

Dekretet inbjuder företag att uppmuntra semester, betald ledighet och arbete hemifrån. Många företag har redan meddelat att man stänger ner helt under denna period.

 

11 mars 2020

Läget i Italien har förändrats i och med att regeringen beslutat att sätta landet mer eller mindre i karantän. Detta påverkar ännu så länge inte biltransporter till/från och genom landet, så länge chaufförerna kan uppvisa intyg om hälsokontroll.

Våra kollegor ibland annat Milano och Verona, där många arbetar hemifrån, rapporterade så sent som idag att både inrikes- och internationell trafik flyter på om än med vissa fördröjningar i och med gränskontroller.

Vi fortsätter att bevaka läget och rapportera när förändringar sker. Som vanligt hänvisar vi till din vanliga kontaktperson på det lokala Agilitykontoret när det gäller frågor om dina pågående eller framtida sändningar.

 

9 mars 2020

För närvarande påverkas vårt nätverk för bilfrakt i Norden och Europa inte nämnvärt och har inte drabbats av några restriktioner. Våra kollegor i Italien har kontinuerlig kontakt med lokala myndigheter för uppdaterad information.

När det gäller sjöfrakt, så har minskade volymer från Kina orsakat brist på plats på fartyg från Europa. Det har medfört extra kostnader, så kallade peak season surcharges. Inom kort kommer det även att bli en mycket stor brist på containrar för export till samtliga destinationer. Vi uppmanar därför våra kunder att boka i mycket god tid innan önskad lastning.

På vår globala hemsida hittar du kontinuerligt uppdaterad information, läs mer »här.